squid(guard) no longer active after db update ?

General questions.
Post Reply
nsteinmetz
Posts: 25
Joined: June 5th, 2015, 3:38 pm

squid(guard) no longer active after db update ?

Post by nsteinmetz » February 6th, 2018, 9:26 pm

Hello,

I notice a strange behaviour since several versions now. I use squid + squidguard for url filtering + squidclamav.

I don't see any logs that proves it but I have the feeling that when the weekly update is done, then somehow squidguard is not correctly reloaded and thus url filtering is no longer working (ie you can access all sites, even forbidden ones). when looking at the logs, it seems that everything is working fine, no weird things in logs. I can only see for ex that squidguard loads its conf several times last night but with no special error messages. I can only link the issue with the weekly update.

If I go to ipfire > network > web proxy and click on "Save & Restart", then it works again as expected.

I notice this behaviour on a APU2C4 and ipfire duo box having the latest versions (testing mode).

When I look at system logs, I only have :

URL Filter :

Code: Select all

02:48:05	installpackage[urlfilter]: 	URL filter blacklist - Update from Shalla Secure Services completed
Web proxy :

Code: Select all

02:48:05	squid[4429]: 	Squid Parent: (squid-1) process 4431 started
02:48:05	squid[4429]: 	Squid Parent: will start 1 kids
02:48:04	squid[4417]: 	Squid Parent: (squid-1) process 4419 exited with status 0
02:48:04	squid[4417]: 	Squid Parent: (squid-1) process 4419 started
02:48:04	squid[4417]: 	Squid Parent: will start 1 kids
02:47:59	squid: 	squid shutdown time: 6 seconds
But from my point of view, squid was working when I used it since.

Any idea ?

Thanks,
Nicolas

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests